Innen és ennyien:



CHAT-BOX


Partnereink

RC Rulez - Ansmann Racing

RC Portal BlueEye Print

Kérlek kattints erre a linkre és várj 3mp-et, ezzel is segítve engem! Köszönöm!

http://www.cashnhits.com/index.php?view=ptp_light&ref=xinis

AD

Utolsó kommentek

TowerPro / Hextronic MG995 szervó teszt / áttekintés

2011.03.21. 13:26 | Füstölő | 1 komment

Találtam a Net-en egy érdekes kis cikket az általunk is nagyon kedvelt TowerPro MG995-ös szervókról. A cikk angol nyelvű, ezért lefordítottam. Az eredeti cikket itt olvashatjátok angol nyelven. Érdekes dolgok derültek ki számomra is ebből az írásból. Habár én is használok ilyen szervót és eddig a megvett kb 12db-ból csak egy ment tönkre, az is álló helyben, azért kicsit elgondolkoztam azon, hogy a következő szervóm is "occó" legyen, vagy ruházzak be egy minőségi szervóba?! Kiváncsi vagyok a ti véleményetekre is!

A világ legrosszabb szervója?
Már valószínűleg te is láttad ezeket a szervókat az e-Bay-en és az összes kínai RC csomagküldő webshop virtuális-polcán a Net-en.
Papíron remeknek tűnik.
Nagy erő, jó sebesség, alacsony ár, digitális és mag nélküli motor van benne!
Alapul véve ezeket, nagy várakozással voltam az MG995-ös szervókhoz, amiből vettem egyet 20$-ért és megvizsgáltam „mennyire lehetnek ezek rosszak?”.
 
Sajnos a valóság sokkal rosszabb volt, mint azt valaha is képzeltem.
Ezek tényleg a legrosszabb szervók, amiket életemben láttam.
 
Összeszerelés minősége:
 
Az MG995 kívülről egy hagyományos, standard méretű, fémfogaskerekes szervónak tűnik.
Erős burkolat és fém fogaskerék a kimenő tengelyen. Ezek alapján ez tényleg egy jó, erős szervó lehetne, ami a gyártó állításainak maradéktalanul megfelel.
Amikor felnyitod a burkolatot, világossá válik, hogy meg kell gondolni, hogy rábízod-e a modelled erre a szervóra.
Belül találni fogsz egy sajnálatos hiányosságot ott, ahol a kábelek összekötik a motort a vezérlő panellel.
 
 
 
 
 
 
 
 
Megerősítetlen kábelek, forrasztások.
 
Használat közben egy kis rázkódás hatására is elengedhetik a forrasztások a kábelt a motoron vagy a vezérlő panelen. Tedd bele ezeket a szervókat egy benzines vagy nitrós gépbe és csak idő kérdése, hogy mikor fog tönkremenni vezetéktörés miatt.
 
Az állításom be is igazolódott, a vadonat új és soha nem használt szervó, ahogy szétszedtem, hogy megcsináljam ezeket a képeket, az elszenvedett „feszegetés” miatt elfáradt.
 
A képen láthatod, hogy a fehér jel kábel a szervó vezérlőből már ki is szakadt – és mindez azért, mert egy zárt dobozban körbeutazta a fél világot.
 
Ez a rossz tervezési és szerelési minőség teszi alkalmatlanná a szervót, hogy RC modellben használjuk – bármilyen kedvező is az ára. 
   
Hogyan dolgozik?
 
Felejtsük el egy kicsit az összeszerelési és megbízhatósági kérdést és fókuszáljunk arra, hogy hogyan is működnek ezek a szervók.
 
Nos, nem vitatom, hogy van nyomatéka, de közel sem annyi mint amennyit a hirdetésekben állítanak.
 
A nagy probléma ezekkel az MG995-ös szervókkal az a „túllövés”, túlmozdulás.
 
Mi a túlmozdulás?
 
Amikor a szervót egy pontos szögbe mozgatod, és utána vissza kellene állnia az eredeti pozíciójába, túlszalad azon és csak utána áll be a jó pozícióba. Ez nem jó.
 
Másik nagy hátránya a súly – nagyon-nagyon nehéz egy standard méretű szervónak.
Nagy része ennek a súlynak a nehéz fogaskerekekből és a használt motorból fakad. A rosszabb minőségű, nem preferált gyártók (Hitec, JR, Towerpro) nem használnak könnyű alumínium ötvözet fogaskerekeket. Ezek a fogaskerekek sokkal nehezebb anyagból készülnek, nagyobb a tehetetlenségük és emiatt több idő felgyorsítani és lelassítani is őket.
 
Hogy még rosszabbá tegyem a helyzetet elárulom, hogy ebben nem magmentes motor van, hanem egy nehéz 3 pólusú vasmagos motor, és ez még tehetetlenebbé teszi a mechanikai rendszerét ennek a szervónak.
Sajnos az elektronika nem elég fejlett ahhoz, hogy kellő képpen gyorsítsa, ill. lassítsa ezt a nehéz motort és fogaskerékrendszert – innen a túlmozdulás.
 
De várj! Lesz ez még rosszabb is!
 
A szervóban használt potméterek vékony szén filmesek amik nagyon hamar elkopnak.
Amikor betettem egy 40-es profil méretű  modellbe pár hét alatt akadozott és elkezdett rosszul középre állni a potméter kopás miatt.
 
Azt is észrevettem, hogy az MG995 nagy mennyiségű elektromos zajt vezet végig az elektromos rendszeren ami néhány vevőnél vételi zavarokat és hibákat eredményezhet.
 
Összegzés:
 
Sajnálom, de nem gondolom, hogy bármi jót is mondhatnék az MG995-ös szervóról. Ez egy igazán rossz szervó az elejétől a végéig. Ha látod, hogy hirdetik az e-Bay-en vagy bárhol máshol, ne ess kísértésbe, hogy megvedd. Veszélyezteted vele a modelledet és a körülötted levő embereket, valamint a körülötted levő modelleket is.
 
TowerPro / Hextronic MG995? ELKERÜLNI! ELKERÜLNI! ELKERÜLNI!

 

Ezek után ki-ki döntse el maga, hogy mennyire ért egyet a fentiekkel. Nekem személy szerint eddig nincs bajom ezzel a szervóval és habár lehet, hogy fele annyi ideig él, mint a drága versenytársak hasonló tudású szervói, de egy drága szervó árán 5-8 MG995-öt kapok és nem hiszem, hogy az 1 drága túléli az 5-8 "occót". Az meg, hogy 0,05 másodperccel lassabb... Kit érdekel? A bokáig érő homokban gyönyörűen dolgozik vele az autó. SZERINTEM!
 

Üdv.

-=Xinis=-

Címkék: modell kecskemét off road rc modell rc autó on road towerpro hextronic mg995 mg995 teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemetircmodell.blog.hu/api/trackback/id/tr802758590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szeiff 2020.02.11. 19:47:27

Sziasztok! Bár ez a cikk 9 éves, de úgy látszik, hogy még mindig aktuális. Az adott szervó eredeti gyártója külön felhívja a figyelmet, hogy a típust sokan gagyi módon hamisítja, csak megbízható helyről vásároljuk. Gyanús, hogy a tesztalany is egy hamisítvány.
süti beállítások módosítása